Het pronkstuk van vele tuinen is een strak gazon, met liefst 100% fris groen gras. Om zo’n biljartlaken in stand te houden moeet men vaak besproeien, bemesten, bekalken, verticuteren, herbiciden spuiten en heel regelmatig maaien. In het merendeel van de tuinen is meer dan de helft van de oppervlakte gazon. Dat is veel open ruimte als je dit over heel het land samentelt.
Kleuren en smaken verschillen en iedereen is vrij zijn tuin in te richten zoals die dat wenst, maar ik wil je graag meenemen om eens anders naar je tuin te kijken. Voor onze lokale biodiversiteit is een gazon een woestijn zonder voedsel en weinig waardevol. Door de huidige warme droge zomers veranderen gazons daarenboven vaak in bruine tapijtjes, en is het steeds moeilijker ze mooi te houden. Wat is dan het alternatief, hoor ik je zeggen?
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van MaaiMeiNiet of ByeByeGazon. Deze initiatieven roepen op om de oppervlakte van je gazon te reduceren door een aantal vierkante meters of een graszone één maand of idealiter zelfs wat langer niet te maaien en de bloemetjes te laten doorkomen. Lang gras is beter bestand tegen droogte en hitte en lokt bestuivers en andere insecten die hier kunnen schuilen, koelte opzoeken, eten of zich voortplanten. Men kan een nectarscore van het buffet berekenen op basis van de bloemen die verschijnen. En op hun beurt lokken de insecten, vogels, egels, kikkers...
Het loont echt de moeite dit eens te proberen. Eén maand het gras niet maaien zal niet direct leiden tot een bloemenzee, maar je zal zien welke bloemensoorten spontaan opkomen uit de zaadbank van je tuin. Je kan dan daarna meer bloemen inzaaien die gepast zijn voor jouw bodem. Kijk ook zeker eens naar wat er bloeit in de bermen in de buurt, deze soorten zijn aangepast aan de lokale condities. Heb je jarenlang je gazon intensief gemaaid en bemest, dan kan het wat langer duren maar gewoon is al de moeite. Je mag zeker geen mest of compost toevoegen want hoe armer de bodem, des te meer competitie er is tussen grassen en kruiden, en des te meer verschillende soorten er zullen groeien.
Sommigen onder ons houden van wildere tuinen waar zo’n bloemenweide met korte graspaden perfect in passen. Anderen houden het liever wat strakker, ook dat is mogelijk. Ziehier een aantal voorbeelden om u te inspireren. Je kan zelfs heel creatief zijn door in verschillende vormen te maaien en met verschillende graslengtes te werken. Voor het onderhoud van zo’n bloemrijk grasland is een eerste keer maaien half-juni - voor de zaadval van grassen - aangewezen, een 2e keer eind september en als het gras nog doorgroeit, kan je zelfs een 3e maaibeurt (oktober/november) voorzien zodat het gras kort de winter ingaat. Voor het maaien van het lang gras kan je best een bosmaaier gebruiken. Voer wel het maaisel af om je bodem te verarmen. Je zal zien dat jaar na jaar de grassen minder hoog worden en dat je meer bloemen en meer diversiteit krijgt!
In principe is een kort gazon vooral functioneel om er te zitten, eten, of spelen. Ik nodig je uit om eens met een andere blik naar je tuin te kijken en je af te vragen of er geen zones zijn waar je bloemen en biodiversiteit meer kansen kan geven. Meer natuur, minder water geven en minder werk, dus ook meer tijd voor jou om te genieten van die kleurenpracht. Weer een kleine stap in de richting van klimaat-robuuste en ecologische tuin!
Toch niet helemaal zeker hoe eraan te beginnen, maar wel nieuwsgierig, neem zeker contact op met ons voor advies.